sk cz

Autodilypro - autodíly všech značek

Nákupní košík

0x   |   0,00 Kč

Benzinové vs dieselové motory

Blog > Benzinové vs dieselové motory

13.01.2020

Benzinové vs dieselové motory

Jaký je mezi nimi rozdíl? Nejprve se však podíváme, že co mají společné.

Benzinové i naftové motory jsou motory s vnitřním spalováním, které přeměňují chemickou energii na mechanickou energii. Mechanická energie posouvá písty nahoru a dolů uvnitř válců, což vytváří pohyb, který otáčí kola automobilu směrem dopředu.

 

Benzinové i naftové motory přeměňují palivo na energii prostřednictvím série malých výbuchů nebo spalování. Tyto motory však mají také své rozdíly.

Jedním z nejdůležitějších rozdílů mezi benzinovými a dieselovými motory je tepelná účinnost dieselových motorů nebo práce, kterou lze očekávat při výrobě paliva vloženého do motoru. Dieselový motor má až o 20% vyšší tepelnou účinnost než benzínový motor.

Dieselové motory se používají v široké škále zařízení a vozidel, od středně velkých nákladních vozů až po výletní lodě a generátory. Dieselové motory se používají z důvodu zvýšené palivové účinnosti, což vede k nižším provozním nákladům. Používají se také kvůli své spolehlivosti - dieselový motor běží při mnohem pomalejších otáčkách za minutu (jako benzínovýmotor, proto je menší opotřebení a životnost motoru je delší.

 

Na druhé straně benzinové motory mají mnohem vyšší bod těkavosti, ale nižší bod vzplanutí. Spalování benzínového motoru je řízeno jiskrou, která zapálí směs paliva a vzduchu, což způsobí chod motoru.

 Dieselový motor nepoužívá jiskru.

Očekávaná životnost benzínového a naftového motoru

Dalším rozlišovačem mezi benzinovými a naftovými motory je délka života.

 

Když benzínové motory dosáhnou určitou hranici, válce začnou vykazovat určité opotřebení, což snižuje účinnost. Dieselové motory jsou na druhé straně známé svým dlouhým životním cyklem - existují i ​​motory, které mají naběhané až až.

Konečně, dieselové motory jsou konstruovány velmi robustně, což jim umožňuje vydržet déle. Odlitky jsou vyrobeny tlustší, stěny válce jsou tlustší a olejový systém má větší objem. Dieselové motory jsou zkonstruovány na velké vzdálenosti.

 

Mylné představy

Pokud jde o benzinové a naftové motory, existuje mnoho mylných představ. S postupujícím vývojem technologií se však mnohé z těchto mylných představ ukázaly být nepravdivé.

 

Znečištění

Společnost neustále klade přísnější požadavky na výrobce nafty a výrobců vozidel, pokud jde o znečištění. Díky dnešní technologii a technice však dieselové motory běží čistší než kdykoliv předtím. Přesto dieselové motory jdou do pozadí. Někteří výrobci vozidel např. jako Mazda však investuje do vývoje a chtějí ukázat dieselové motory jako čisté.

Hluk

Jednou z prvních věcí, která by vám mohla přijít na mysl, když si myslíte o vznětovém motoru, je hluk, který vydává. Moderní technologie umožnila eliminovat hlasité dunění, které uslyšíte při nastartování dieselového vozidla. Ve skutečnosti byste z vnitřku mnoha vozidel se vznětovým motorem vůbec nevěděli, zda používá benzinový nebo naftový motor.

Přidat komentář

Komentáře (0)

Zatím žádné.
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook