sk cz

Autodilypro - autodíly všech značek

Nákupní košík

0x   |   0,00 Kč

Kvalita brzdové kapaliny

Blog > Kvalita brzdové kapaliny

19.04.2020

Kvalita brzdové kapaliny

I brzdová kapalina musí splňovat určité parametry. Kvalita brzdové kapaliny má z hlediska spolehlivosti brzdu rozhodující význam. Každá brzdová kapalina, která je použita v brzdovém systému je hygroskopická. To znamená, že pohlcuje vodu resp. vlhkost. Ta se do brzdové kapaliny dostává z 80% vlivem poréznosti (pórovitosti) brzdových hadic a 20% má na svědomí víko nádržky. Voda snižuje bod varu brzdové kapaliny. Pokud nastane zatížení brzd, které je spojeno se vznikem tepla, nastane to, že voda se odpaří. Dokonce se může stát, že bublinky vodní páry způsobí totální výpadek brzdového systému.

Brzdové kotouče se při intenzivním brzdění zahřívají na teplotu přes okolo 700 ° C. Ta se přenáší na bzrdové třmeny, pestíky a na brzdovou kapalinu. V případě, že brzdová kapalina obsahuje vodu, hrozí riziko jejího rychlého odpaření. Jelikož dopravovaný objem kapaliny v hlavním brzdovém válci je jen několik kubických centimetrů, stačí pár bublinek páry na to, aby standardní pohyb pedálu nevytvořil dostatečný nebo žádný hydraulický tlak. Buď se tedy zdvih pedálu prodlouží, případně nastane výpadek jednoho nebo více brzdových okruhů.

Rozhodujícím činitelem pro posuzování kvality brzdové kapaliny je její bod varu a jeho pokles s průběhem času. Bod varu kapaliny je definován jako teplota, při které se tvoří první bublinky páry. Čím vyšší teplota, tím méně hrozí riziko tvorby budbliniek.
Odoborníci z oblasti brzdových systémů rozlišují 2 teploty:
- suchý bod varu - bod varu nové kapaliny
- mokrý bod varu - bod varu kapaliny s přítomností vody 3 - 3,5%.

Označení splňující podmínky stanovené obecně platnou evropskou normou na brzdové kapaliny je DOT (Department Of Transport). Čím vyšší je číslo za označením DOT, tím vyšší je bod varu brzdové kapaliny.
Výměna brzdové kapaliny je nutná, pokud její bod varu měřený na vzorku z nádržky je pod limitem 180 ° C. Bod varu kapaliny v nádržce a v kolových brzdových válečcích je rozdeilny až o 30 C. Skutečný stav brzdové kapaliny je možné zjistit speciálními měřícími přístroji, kterými disponují dobře vybavené servisy a pracoviště STK.
Ve všeobecenosti platí tyto intervaly:
DOT 3 - 1 rok
DOT 4 - 2 roky
DOT 5.1 - 3 roky
Kapaliny DOT lze navzájem míchat, mají žlutou barvu. Průměrné množství brzdové kapaliny v systému je 0,5 - 0,75 l.

Přidat komentář

Komentáře (6)

  • peter valachovič

    20.08.2022 17:04

    v mesta Šala mechanici nechyrovali o pravidelnej vymene brzd.kvapaliny a dokonca prevadzkuju STK vraj stačí dolievať
  • JamesFed

    29.07.2020 16:15

    бокалы подарочные пивные
  • hendraweb

    27.05.2020 16:01

    Официальный сайт Гидра https://hydra-wed2.org Гидра сайт анонимных покупок https://hydra-wed2.org Гидра зеркало официального сайта https://hydra-wed2.org зеркала гидры 2020 https://hydra-wed2.org/exchange
  • BennyExeft

    21.04.2020 04:12

    Секрет евреев: Еврейские мужчины лечат простатит за 2-3 недели! Один раз в жизни! Раз и навсегда! Узнаем как... https://txxzdxru.diarymaria.com/
  • ArleneRhiGe

    21.04.2020 01:56

    Привет мои хорошие. Можешь называть меня Ангелина. Познакомлюсь с мужчиной для встречи. Приеду к тебе на район или встримся у меня. Живу недалеко. Профиль онлайн
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook